Movlin  ¦   CV   ¦   Kontakt  ¦   Blog

CV

Systemarkitekt

Systemintegration

BizTalk Server

Java

Java EE 5

Open Source

Spring

Ruby on Rails

Websiteanalys

Bokrecensioner

Konferenser

Øredev, Malmö 2007
The Server Side, Barcelona 2007
SAP TechEd 2006
JAOO 2006
Sime05
JAOO 2006 | Open Source Enterprise Java | Web 2.0 | Back To The Future | Arkitektur och Design

Web 2.0

Ett antal föreläsningar tog upp trender och systemutveckling för Internet och hur idéerna om nästa generations Internetsystem ser ut, dvs Web 2.0.

Ajax

Ajax, "ett riktigt coolt namn", har det senaste året gått ifrån hype som riktigt har förstått (inklusive jag) till att börja mogna i form av ramverk. Att själv sitta och skriva sin egen "Ajax" är inget att rekommendera

Google Web Toolkit (GWT)

Bruce Snyder, projekledare för GWT på Google, presenterade på ett snabbt och överskådligt sätt GWT. GWT är ett "komplett" Java ramverk för Ajax utveckling med ett antal verktyg. Den kanske viktigaste delen är dess Java-till-JavaScript kompilator. Med GWT skriver du klientkoden i Java och som senare omvandlas till JavaScript. Du kan köra och debugga din klientkod på servern.

Detta kan jag tycka också är dess största svaghet att man har få möjligheter att påverka klientgränssnittet jämfört med t.ex. Direct Web Remoting (DWR) där man har färre GUI-kontroller, men större påverkan.

Valet av att hålla låta tillståndet(state) tillhöra klienten istället för på servern, som de flesta web applikationer, kunde man lösa ett av Ajax stora problem med bakåtknappen.

Frågan om GWT:s licensiering kom också upp där dess debugger inte går under ngn Open Source licens utan man har rätt att använda den

Echo2

Todd Liebeck, lead-developer för Ajax-ramverket Echo2 hade den "flashigaste" presentationen av alla jag såg. Echo2 har likt GWT en rik uppsättning av kontroller, men håller tillståndet på servern. Klienten samlar på sig så all information och skickar alla uppdatering enbart vid behov. För Echo2 utveckling använder man sitt vanliga utvecklingsverktyg och debugger.

Mer information hittar du Echo2s hemsida

Atlas

Microsofts kommande Ajax-ramverk gicks igenom på .Net Client Development spåret. Det kommer att byggas in i Visual Studio och vad jag förstod är en del av Windows Presentation Framework (WPF) som ingår i .Net 3.0.

Scripting JSF

Anslaget till föredraget var att man nu skulle man göra användandet av JSF lika enkelt som Rails. Men, föredraget var en enda stor besvikelse eftersom man inte alls lyckats komma i närheten av Rails. Kommer JSF någonsin lyfta på allvar innan ngt bättre kommer?

Mash-ups Meets the Enterprise

Rodney Smith som till vardags har till uppgift på IBM att hålla kolla på den närliggande framtidens trender och hur det påverkar IBM:s kunder. Rodney pratade och visade exempel internetsiter/system med fokus på innehåll (Content).

Rodney tog upp begrepp som Do-it-Yourself Web (DIY), dvs genom att samla och aggregera innehåll ifrån olika källor skapar man sin eget site. Internet går ifrån att vara applikationsbaserad till att vara innehållsbaserad där det gäller att vara innovativ att publisera och hantera innehållet. Enkelhet är ett nyckelord.

IBM tror mycket på att vanliga användare kan skapa sina egna innehållssystem på "5 minuter" och att detta är en stor del av framtidens Web 2.0.

Web 2.0 - "A web of datasources, services for exploring and manipulating data, and ways that users can connect them together."

Movlin | Adress: Humlevägen 24, 437 42 Lindome | Telefon: 0708-320809 | E-post: | © 2005-2008