Movlin  ¦   CV   ¦   Kontakt  ¦   Blog

CV

Systemarkitekt

Systemintegration

BizTalk Server

Java

Java EE 5

Open Source

Spring

Ruby on Rails

Websiteanalys

Bokrecensioner

Konferenser

Øredev, Malmö 2007
The Server Side, Barcelona 2007
SAP TechEd 2006
JAOO 2006
Sime05

SAP TechEd 2006 | Onsdag | Torsdag | Fredag

SAP TechEd 2006 - Torsdag

Managing the Complexity in Java-Based Development with the SAP NetWeaver Development Infrastrucutre

En teoretisk genomgång av NW DI för ett lite mer komplext scenario med flera moduler inblandade och olika versioner. Intressant att se möjligheterna med denna miljö i komplexare utvecklingsscenario, men det är inte vara det första projekt jag skulle försöka mig på att konfigurera.

SAP's Road Map to Jaav EE 5

Efter att laddat ner och installerat SAP NetWeaver for Java EE 5 veckan innan så var det intressant att får höra de ansvariga för denna release prata om produkten.

Det gick inte att ta miste på deras stolthet att vara första större företag förutom SUN själva som att ha en Java EE 5 certifiering. Å andra sidan är den inte mycket värd då produkten inte släpps förrän näst år.

Men, det är ändå kul att se hur de med sin tillägg till Eclipse 3.2 skapat en NW Developer Studio som stödjer EJB 3 utveckling på ett mycket smidigt sätt. Föreläsarna gick igenom alla tilläggen i Java EE 5 såsom EJB 3.0, annoteringar, dependency injection, Web Services och Java Server Faces.

De gjorde också en jämförelse mellan JSF och Web Dynpro. SAP kommer inte att bygga in något direkt stöd för JSF i Developer Studio själva utan de satsar framförallt vidare på Web Dynpro, framförallt pga att den tekniken stödjer ABAP.

Design Patterns for SAP NetWeaver Exchange Infrastrucure

En föreläsning som blandade högt och lågt. Att börja med att diskutera fördelar respektive nackdelar med asynkron och synkron kommunikation på den här nivån känns lite onödigt. Likaså att påtala att man bör undvika direkt integration mellan användargränsnittet och XI känns ju inte direkt som något revolutionerande påstående.

Föreläsaren tog dock upp relevanta frågeställningar som användandet av ccBPM, EO vs EOIO, storlek på meddelande, prestandaåtgärder, användande av olika adaptrar etc.

Quick Sizing SAP NetWeaver Exchange Infrastrucure

Ett föredrag om hur man analyserar sin XI installation för att se vilka flaskhalsar man har och vad man kan göra åt dem. Föreläsaren ville visa på att det oftast inte är nödvändigt att köpa bättre maskiner utan det många gånger räcker att titta på sin implementation och att analysera meddelandena som flödar i systemet.

Validation of Messages in SAP NetWeaver Exchange Infrastructure

Den bästa presentationen jag var på var gjordes typiskt nog inte av en SAP anställd utan av en dansk konsult som påvisade en av bristerna med alla dagens XI versioner. XI validerar inte meddelanden mot ett schema och föreläsaren gick igenom lite olika tekniker att hantera denna bristfällighet.

Förhoppningsvis så kommer SAP att våga ta in fler externa föredrag till nästa konferens som arbetar ute med produkterna i "det verkliga livet". Föreläsaren var en fem inröstade föredrag av SDN kommuniteten.

Movlin | Adress: Humlevägen 24, 437 42 Lindome | Telefon: 0708-320809 | E-post: | © 2005-2008