Movlin  ¦   CV   ¦   Kontakt  ¦   Blog

CV

Systemarkitekt

Systemintegration

BizTalk Server

Java

Java EE 5

Open Source

Spring

Ruby on Rails

Websiteanalys

Bokrecensioner

Konferenser

Øredev, Malmö 2007
The Server Side, Barcelona 2007
SAP TechEd 2006
JAOO 2006
Sime05

Øredev, 13-14 November 2007

Peter Norrhall besökte utvecklarkonferensen Øredev i Malmö för första gången. Konferensen anordnades för tredje gången och i år lockade den ca 800 besökare och helhetsintrycket var mycket bra med en diger lista på bra seminarier och välrenommerade talare. Mitt huvudfokus innan konferensen var Java-spåret, men det blev inte så många då det fanns andra spår som drog mera.

Qi4j

JayWay med Rickard Öberg i spetsen lanserade Qi4j på konferensen. Qi4j är ett "kompositorienterat" sätt att programmera med aspektorienterad (AOP), dependency injection (DI) och domän driven utveckling (DDD) som grundstenar. Vi får väl se vart det tar vägen. http://www.qi4j.org

Trends of Enterprise Java Dev.

Skaparen av The Serverside och InfoQ, Floyd Marinescu, drog överskådligt vad som hänt den senaste tiden och vad som komma skall. Det var väl mer än bekräftelse på att man hänger med på vad som händer.

Taming your Java legacy Code

Michael Feathers som skrivit boken "Working Effectively with Legacy Code" drog delar av innehållet i sin bok i denna presentation. Eftersom jag sitter mest med underhållsprojekt var det intressant att få lite nya infallsvinklar hur man kan hantera den typen av kod. När jag kom hem lade jag upp boken på min "bokhylla" på O´Reillys Safari-tjänst.

Info Retrieval with Open Source

En galen polack som varit med och skapat en uppmärksammad tjänst, Polar Rose. Tomasz drog igenom grunderna i Apache Lucene som vi också använder oss av på Papyrus. Jag fick lite nya tips och kom i kontakt med andra utvecklare som använder Lucene. Tyvärr var jag inte riktigt med på första frågan han ställde så jag missade att vinna den utlovade Vodkan...

Andy Hunt

Den stora behållningen på konferensen var Andy Hunt. Jag har aldrig lyssnat på honom tidigare utan enbart läst en av hans böcker. Hans föreläsningar "Refactoring your wetware" och "Pragmatic Learning" var lysande. Man behöver lyssna på annat än teknik och metoder ibland för att lyfta blicken.

Joe Spolsky

höll i en Keynote "Writing Great Software" och jag inser att jag har en hel del kvar att lära i hur man håller ett underhållande och tänkvärt föredrag. Yta kan betyda en hel del.

Dan North

höll också i en Kenote strax före ölen och maten på kvällen, men han lyckades hålla oss uppmärksamma i sitt föredrag om "No best practices: Methodology for thinkers". Lysande föredrag med en hel del tänkvärdheter.

Scrum

Mr Scrum, Jeff Sutherland, var och missionerade och det var längesedan jag hört på en så hårt insäljande människa på en ny silverbullet. Även den mest inbitne förespråkare av Scrum tyckte att han gick till överdrift. Men, när jag kom så tog jag mig tid att läsa igenom Henrik Knibergs alldeles fantastiskt välskrivna "Scrum and XP from the trenches". Har du inte läst kan jag varmt rekommendera dig att göra det här...

Sedan var jag på ett par ytterligare lågvattenmärken som inte är värda att nämna.

Det blir nog ett nytt besök nästa år på Øredev. Det var kul att får träffa Björn Granvik igen och se att han var sig lik ifrån tiden på Linné Data.

Onsdag, 20 November 2007

Movlin | Adress: Humlevägen 24, 437 42 Lindome | Telefon: 0708-320809 | E-post: | © 2005-2008