Movlin  ¦   CV   ¦   Kontakt  ¦   Blog

CV

Systemarkitekt

Systemintegration

BizTalk Server

Java

Java EE 5

Open Source

Spring

Ruby on Rails

Websiteanalys

Bokrecensioner

Konferenser

Øredev, Malmö 2007
The Server Side, Barcelona 2007
SAP TechEd 2006
JAOO 2006
Sime05
JAOO 2006 | Open Source Enterprise Java | Web 2.0 | Back To The Future | Arkitektur och Design

Back to the future

Detta var ocks namnet ett av spåren på onsdagen.

Hot Old Ideas - Experiences Of An Old Country Programmer

Dave Thomas som höll i detta spåret inledde dagen med att tala om syftet med spåret, dvs att dels prata om historien, men framförallt att påvisa nyttan med att titta på historien och att lära av den eftersom allt har en tendens att upprepa sig.

What Mainstream OO can learn from SIMULA and BETA

I och med ramverk som Spring och Rails förenklar programmeringsmodellen så sätts fokus tillbaka igen på modellering och design av de klasser som är själva kärnan i systemet för det problem vi ska lösa. Ole Lerhman tog också upp det detta som en av sina huvudpunkter i sin föreläsning att det är alldeles för kompliserat att programmera idag. Vi har en tendens att lägga fokus på ramverk och tekniska lösningar istället för att lägga kraften på domänen.

Detta var den sista föreläsningen jag var på, men det var nog den bästa jag var på under mina tre dagar på JAOO. Detta är en föreläsning att komma tillbaka till med jämna mellanrum.

Party Keynote: Methodologists are Blue-Green Algae and Methodologies as Swimsuits

Alistair Cockburn avslutade första dagen med detta underhållande och lärorika föredrag som han håller då och då sedan 1999. Det hörde inte till spåret i rubriken, men hör ändå hemma här då det handlade att om att lyfta blicken.

Alistair pekade på det faktum ingen systemutvecklingsprocess passar alla projekt, Varje projekt är unikt beroende på vad det ska utföra, vilka som är med, tidsramar, etc. Varje projekt behöver sin egen typ av simdräkt.

Ett företag kan inte skapa en företagsprocess där det bara är att sätta en person i en roll i projektschemat. Alla människor är unika med olika egenskaper och kunskaper och dessa måste vi anpassa oss till. Begrepp som Shu, Ha och Ri kommer jag att ha med mig ett tag framöver i mina relationer med andra.

Movlin | Adress: Humlevägen 24, 437 42 Lindome | Telefon: 0708-320809 | E-post: | © 2005-2008