Movlin  ¦   CV   ¦   Kontakt  ¦   Blog

CV

Systemarkitekt

Systemintegration

BizTalk Server

Java

Java EE 5

Open Source

Spring

Ruby on Rails

Websiteanalys

Bokrecensioner

Konferenser

Øredev, Malmö 2007
The Server Side, Barcelona 2007
SAP TechEd 2006
JAOO 2006
Sime05

Java Open Source

Nedan följer en kort lista på de mer betydelsefulla Open Source tekniker som jag använt de senare åren.

Spring Framework

Rod Johnson, en stark personlighet inom Java-världen med ett flertal böcker och en flitig debatör och talare på konferenser, har med sitt ramverk Spring Framework visat på alternativ till den traditionella J2EE-arkitekturen.

Jag har använt de grundläggande delarna (dependency injection och aspektorientering) av Spring i projekt och du kan läsa mer om Spring här >>

Axis - Apache EXtensible Interaction System

Axis är en av de mer populära Open Source implementationerna av SOAP på Java plattformen. Några av de mer aktiva utvecklarna av Axis kommer från företag som Nokia, Macromedia, SonicSoftware och IBM och därmed så finns den med i paketet i de flesta av de större applikationservrarna.

För varje release förbättras prestandand för Axis och fler och fler av alla de olika den uppsjö av mer eller mindre nödvändiga SOAP specifikationer som kommer ut. Det viktigaste är att Axis är "WS-I Basic 1.1 compliant

Komplett information hittar du på Axis hemsida http://ws.apache.org/axis

Lucene

Lucene är en sökmotor som tillåter dig att indexera vilken information som helst oavsett källa (text, html, PDF, Excel) och med en mycket kraftull söksyntax som du kan använda och anpassa efter dina behov.

Mer information hittar du på Lucenes hemsida http://lucene.apache.org. Om du bestämt dig för att använda Lucene i ditt projekt är det ett måste att köpa boken Lucene in Action.

Ett verktyg jag använder mig ofta för felsökning är Luke. Med Luke går det att analysera och ställa frågor med Lucene-syntax direkt mot sökindex.

Eclipse

IBM:s försök till att solförmörkelse har slagit undan benen på en mer än en Java IDE leverantör och då framförallt Borland och JBuilder som mer eller mindre gett upp den här marknaden. Eclipse är troligtvis den absolut bästa Open Source tekniken inom Java-världen idag.

Eclipse hemsida

Regular Expression

Reguljära uttryck är i och för sig inget Open Source specifikt (och dessutom ingår det numera i Java SDK), men Movlin bygger idag inte ett system utan att den teknik används och därför måste det nämnas.

Två verktyg jag inte klarar mig utan numera är båda ifrån JGSoft är PowerGREP och RegexBuddy. PowerGREP använder jag för att söka igenom ostrukturerad data med hjälp av PowerGREP och får resultatet presenterat på ett mycket överskådligt sätt. RegexBuddy hjälper mig att skriva reguljära uttryck att användas i koden.

Testdriven utveckling - JUnit, MockObject, Maven, Continuum

Det måste vara få inom Java-världen som inte stött på JUnit och MockObject om de påstår sig använda Testdriven utveckling som systemutvecklingsmetod.

Maven och Continuum är mer indirekta exempel på nödvändiga verktyg för att stödja testdriven utveckling i projekt.

Movlin | Adress: Humlevägen 24, 437 42 Lindome | Telefon: 0708-320809 | E-post: | © 2005-2008